Направлення кримінального провадження з одного суду до іншого

Направлення кримінального провадження з одного суду до іншого

Повноваження Верховного Суду щодо передачі кримінального провадження з одного суду до іншого поширюються лише на вирішення такого питання в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також у разі направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого. Передача кримінального провадження до ВАКС, передбачена ст. 34 КПК, вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого і не потребує вирішення Верховним Судом

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: ВАКС визнав винуватим та засудив ОСОБА_1 за ч. 4 ст. 368 КК.

АП ВАКС залишила без зміни цей вирок.

У своїх касаційних скаргах засуджений та його захисники вважають, що у цьому кримінальному провадженні було порушено порядок передачі справи за ухвалою місцевого суду, хоча повноваження щодо передачі справи з одного суду до іншого вирішується ВС в порядку, передбаченому ст. 34 КПК.

Позиція ККС: залишено без зміни рішення судів попередніх інстанцій.

Обґрунтування позиції ККС: колегією суддів ККС встановлено, що порядок передачі кримінального провадження до ВАКС відповідає вимогам законодавства.

Зі змісту ст. 34 КПК убачається, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше 5 днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала. Також у статті зазначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів ККС за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше 5 днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Отже, повноваження ВС діють лише при вирішенні питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого.

Як правильно зазначив у своїх висновках суд апеляційної інстанції, законодавчо визначено порядок передачі справи до ВАКС, який діяв на час надходження обвинувального акту.

З перевірки матеріалів провадження вбачається, що ухвалою місцевого суду було прийняте рішення про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК, до апеляційного суду для звернення до ВС з поданням для вирішення питання про подальше направлення цього провадження до ВАКС. Ухвалою апеляційного суду було відмовлено у задоволенні подання голови місцевого суду. Таке рішення мотивовано тим, що згідно з роз’ясненнями ВС кримінальні провадження, підсудні ВАКС, мають бути передані до нього на підставі ухвал тих судів, у яких ці кримінальні провадження перебувають на розгляді. Ухвалою місцевого суду кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 направлено до ВАКС. При цьому, ухвалою апеляційного суду було відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою адвоката в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 на зазначену вище ухвалу місцевого суду.

Детальніше з текстом постанови ВС від 04.10.2022 у справі № 752/7440/18 (провадження № 51-1815км22) можна ознайомитися за посиланням — https://reyestr.court.gov.ua/Review/106661447.

Олександр Тіньковський 01 / February

Креуючий партнер АО Астеелекс