Призначення покарання за сукупністю вироків.

Призначення покарання за сукупністю вироків.

У разі засудження особи за кримінальне правопорушення, вчинене в період іспитового строку, визначеного за попереднім вироком, і призначення за новим вироком такого покарання, яке на підставі ч. 3 ст. 72 КК не підлягає складанню з іншими видами покарань при призначенні остаточного покарання за сукупністю вироків, суд, керуючись статтями 71, 72, 75 КК, призначає остаточне покарання, яке має бути більшим як від покарання, призначеного за новий злочин, так і від невідбутої частини покарання за попереднім вироком. Суд призначає остаточне покарання за сукупністю вироків, що складається з поєднання невідбутої частини покарання за попереднім вироком і покарання за новим вироком, та ухвалює рішення про самостійне виконання покарань, які не підлягають складанню одне з одним. У разі вчинення злочину під час іспитового строку покарання, від якого особа була звільнена з випробуванням, вважається невідбутою частиною покарання, що має приєднуватися до покарання за новим вироком

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: місцевий суд вироком від 12.10.2021 визнав винуватим та засудив ОСОБА_1 за ч. 3 ст. 185 КК і призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. На підставі ст. 71 КК за сукупністю вироків, з урахуванням вимог пп. «б» п. 1 ч. 1 ст. 72 КК, до покарання, призначеного ОСОБА_1 за новим вироком, частково приєднано невідбуту частину покарання за вироком місцевого суду від 26.04.2021, яким ОСОБА_1 засуджено за ч. 1 ст. 289 КК до покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки і відповідно до ст. 75 КК звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки. Остаточно ОСОБА_1 призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 2 місяці.

Апеляційний суд змінив вирок суду першої інстанції від 12.10.2021 в частині призначеного покарання. Визнав ОСОБА_1 винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК, і призначив йому покарання із застосуванням ст. 69 КК у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700 грн, а вироки місцевих судів від 26.04.2021 та 12.10.2021 ухвалив виконувати самостійно. У решті вирок суду від 12.10.2021 залишено без зміни.

Позиція ККС: скасовано ухвалу апеляційного суду та призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Обґрунтування позиції ККС: колегія суддів ККС встановила неправильне застосування апеляційним судом закону України про кримінальну відповідальність в частині призначення ОСОБА_1 покарання за сукупністю вироків.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_1 раніше судимий за вироком місцевого суду від 26.04.2021 за ч. 1 ст. 289 КК. Йому призначене покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки, від відбування якого з випробуванням він звільнений на підставі ст. 75 КК з іспитовим строком 2 роки. Під час іспитового строку 16.05.2021 ОСОБА_1 вчинив новий умисний тяжкий корисливий злочин, передбачений ч. 3 ст. 185 КК.

У разі засудження особи за кримінальне правопорушення, вчинене в період іспитового строку за попереднім вироком, і призначення за новим вироком такого покарання, яке на підставі приписів ч. 3 ст. 72 КК не підлягає складанню з іншими видами покарань при призначенні остаточного покарання за сукупністю вироків, суд, керуючись статтями 71, 72, 75 КК, має призначити таке остаточне покарання, яке має бути більшим як від покарання, призначеного за новий злочин, так і від невідбутої частини покарання за попереднім вироком.

Отже, у вказаному вище випадку суд призначає остаточне покарання за сукупністю вироків, яке складається з поєднання (сукупності) невідбутої частини покарання за попереднім вироком і покарання за новим вироком, та ухвалює рішення про самостійне виконання покарань, що не підлягають складанню одне з одним.

У разі вчинення злочину під час іспитового строку покарання, від якого особа була звільнена з випробуванням, вважається невідбутою частиною покарання, що має приєднуватися до покарання за новим вироком.

Враховуючи, що ОСОБА_1 під час іспитового строку вчинив новий умисний злочин, апеляційний суд дійшов помилкового висновку про необхідність зміни вироку суду першої інстанції, який обґрунтовано призначив засудженому покарання із застосуванням положень ст. 71 КК.

Детальніше з текстом постанови ВС від 12.10.2022 у справі № 557/970/21 (провадження № 51-1821км22) можна ознайомитися за посиланням — https://reyestr.court.gov.ua/Review/106815613.

Олександр Тіньковський 22 / January

Креуючий партнер АО Астеелекс