Про визначення поняття зворотних і безповоротних відходів лісового господарства

Справи, розглянуті судовою палатою з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів

Про визначення поняття зворотних і безповоротних відходів лісовогогосподарства

Відходи є зворотними, якщо від їх використання можна отримати економічну вигоду. Відходи, що не можуть бути використані або реалізовані, вважаються безповоротними і входять до собівартості виготовленої продукції

 03 листопада 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 02 липня 2020 року у справі № 460/2746/19 за позовом Державного підприємства «Остківське лісове господарство» до Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Контролюючий орган за результатами перевірки встановив, що платник не здійснив коригування виробничої собівартості послуг із вирубування лісу головного користування на вартість зворотних відходів та супутньої продукції. Не погоджуючись з таким висновком, платник указав, що під час виробництва готової продукції було отримано відходи (порубкові рештки), непридатні для реалізації чи використання у власній господарській діяльності, які є безповоротними відходами та не визнаються активами підприємства, тому порубкові рештки було безпідставно оцінено за вартістю дров. Платник обліковував порубкові рештки на позабалансовому  рахунку 026, що підтверджено нарядами-актами на виконання робіт із заготівлі порубкових решток (хворосту та сучків) та актами на списання з позабалансового рахунку 026 порубочних решток. Було підтверджено факт знищення платником порубкових решток без їхнього використання у подальшій господарській діяльності підприємства.

Рівненський окружний адміністративний суд рішенням від 13 січня 2020 року відмовив у задоволенні позову. Суд першої інстанції дійшов висновку, що було підтверджено факт подвійного включення платником до загальних витрат саме тих видатків, що були понесені за операціями з реалізації пільгових дров для ветеранів-пенсіонерів та не дотримано граничних термінів сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Платник не здійснив коригування виробничої собівартості послуг із вирубування лісу головного користування на вартість зворотних відходів та супутньої продукції.

Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції, частково задовольнивши позовні вимоги. Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що відходи є зворотними, якщо від їхнього використання можна отримати економічну вигоду. Якщо відходи не можуть бути використані або реалізовані, то вважаються безповоротними і належать до собівартості виготовленої продукції.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржуване судове рішення – без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відходи є зворотними, якщо від їх використання можна отримати економічну вигоду. Відходи, що не можуть бути використані або реалізовані, вважаються безповоротними і входять до собівартості виготовленої продукції. Основним способом знищення порубкових решток платником є їхнє спалювання, що підтверджено актами на списання, нарядами-актами на виконання робіт та оборотно-сальдовими відомостями по рахунку 026. Указаний спосіб очищення лісосік вказано у лісорубних квитках. Рентна плата за ці об’єкти не нараховується.

Детальніше з текстом постанови Верховного Суду від 3 листопада 2022 року у справі № 460/2746/19 можна ознайомитися за посиланням –  https://reyestr.court.gov.ua/Review/107105418

Олександр Тіньковський 13 / January

Креуючий партнер АО Астеелекс