Слідчий експеримент

Слідчий експеримент

Залучення чоловіка потерпілої до участі в слідчому експерименті як статиста не є підставою для визнання результатів цієї слідчої дії недопустимими доказами за умови її належного проведення відповідно до вимог ст. 240 КПК

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: місцевий суд визнав винуватим та засудив ОСОБА_1 за ст. 128 КК.

В основу обвинувального вироку було покладено, зокрема, показання потерпілої ОСОБА_2 та свідка ОСОБА_3, які будучи попередженими про кримінальну відповідальність за ст. 384 КК, під час проведення слідчих експериментів та судового розгляду вказали на ОСОБА_1, як на особу, причетну до заподіяння тілесних ушкоджень потерпілій. При цьому у проведенні слідчого експерименту брав участь чоловік потерпілої як статист.

Апеляційний суд залишив цей вирок без зміни.

У касаційній скарзі захисник, серед іншого, зазначає, що результати слідчого експерименту з потерпілою є недопустимими через те, що у ньому брав участь її чоловік як статист.

Позиція ККС: залишено без зміни рішення суддів попередніх інстанцій.

Обґрунтування позиції ККС: колегія суддів ККС не встановила істотних порушень норм процесуального права у тому, що під час слідчого експерименту статистом був чоловік потерпілої.

На думку колегії суддів ККС, ця обставина не є підставою для визнання результатів слідчого експерименту недопустимими. Суд у своїх рішеннях неодноразово висловлювався з приводу критеріїв допустимості результатів слідчих експериментів, проте сторона захисту в касаційній скарзі не зазначила про порушення жодного з них.

Детальніше з текстом постанови ВС від 18.10.2022 у справі № 520/15140/17 (провадження № 51-1043км22) можна ознайомитися за посиланням — https://reyestr.court.gov.ua/Review/106940521.

Олександр Тіньковський 09 / February

Креуючий партнер АО Астеелекс