Вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій

Вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій

КПК не передбачає обов’язкової участі понятих під час огляду місця події. Участь родичів підозрюваного у вказаній слідчій дії не тягне за собою визнання недопустимим доказом протоколу огляду місця події, якщо жоден з учасників судового розгляду не заперечував достовірності інформації, зафіксованої в протоколі

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: місцевий суд визнав винуватим та засудив ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 286 КК.

Під час досудового розслідування було проведено огляд місця події з залученням понятих - родичів підозрюваного.

Апеляційний суд залишив без зміни вказаний вирок місцевого суду.

У касаційній скарзі захисник вважає, що оскільки в огляді місця події брали участь як поняті родичі ОСОБА_1, то протокол цієї слідчої дії є недопустимим доказом.

Позиція ККС: залишено без зміни ухвалу апеляційного суду.

Обґрунтування позиції ККС: колегією суддів ККС встановлено, що апеляційний суд дійшов правильного висновку стосовно законності рішення місцевого суду про допустимість як доказу протоколу огляду місця події.

Апеляційний суд, на думку колегії суддів ККС, переконався в допустимості як доказу протоколу огляду місця події.

Ні в апеляційній, ні в касаційній скарзі захисник не вказував на жоден доказ, чи принаймні аргумент, який би свідчив про будь-яку заінтересованість родичів його підзахисного в результатах огляду місця події. Крім того, жоден із учасників судового розгляду (обвинувачений, захисник, прокурор, потерпілий) не заперечували достовірності інформації, зафіксованої в протоколі огляду місця події, та не вказували на невідповідність даних, викладених у цьому документі, тим, що були зафіксовані під час проведення цієї слідчої дії.

До того ж ч. 7 ст. 223 КПК не передбачає обов’язкової участі понятих при огляді місця події, а тому в цьому провадженні участь родичів підозрюваного при проведенні огляду місця події не тягне визнання недопустимим процесуального документу, оформленого у результаті огляду місцевості.

Детальніше з текстом постанови ВС від 04.10.2022 у справі № 586/187/20 (провадження № 51-1093км22) можна ознайомитися за посиланням - https://reyestr.court.gov.ua/Review/106744497.

Олександр Тіньковський 07 / February

Креуючий партнер АО Астеелекс